Fűtés

Kovács István egyéni vállalkozó

Az új építésű házakban vagy felújítások esetén ma már általános a központi fűtés. A kazánban termelt hőt a víz, mint közvetítő közeg juttatja el a hőleadókig, azaz a radiátorokig. 

Padló- és falfűtés esetén a falban, illetve a padlóban futó csőhálózat melegíti fel az adott felületet, majd a lehűlt vizet a keringető szivattyú juttatja vissza a kazánba. Az új építésű házakban, illetve a felújítások esetében ma a gázkazánok a legelterjedtebbek. A teljesítménytől, a felhasználói igénytől, illetve a rendelkezésre álló hely nagyságától függően rendkívül széles választékban állnak rendelkezésre. 

Van álló és fali változatuk, illetve olyan kombinált készülékek, amelyek a fűtés mellett használati meleg vizet is előállítanak. A vízmelegítőknek is két nagy csoportja van, az átfolyós, illetve a tárolós készülékek. Mindkettő mást "tud", amit nem árt figyelembe venni a választáskor. 

Ügyeljünk a mennyiségre. Mindenképpen érdemes tárolós készüléket használni nagyobb családi házakban, egy átfolyós készülék esetleg nem tud egyszerre annyi meleg vizet termelni, hogy az összes vételezőhelyet egyidejűleg ellássa a kívánt hőfokú vízzel. 

A gázkészülékek mellett nagyon sok múlik a fűtési rendszer szabályozásán. Napközben, amikor nem tartózkodunk otthon, illetve éjszaka alacsonyabb hőmérséklet is elég. Általánosságban elmondható, hogy a lakás belső hőmérsékletének egy Celsius- fokkal való csökkentése 5 százalék energia-megtakarítást jelent.